پنلهای خورشیدی یا solar cellها عموما دارای بازده ی 18 تا 20 درصد هستند، یعنی 18 تا 20 درصد از انرژی خورشیدی دریافتی را به الکتریسیته تبدیل میکنند. یک راه برای افزایش بازده ی آنها و در نتیجه دستیابی به انرژی تولید شده ی بیشتر، اضافه کردن قابلیت دنبال کردن خورشید به آنها می باشد، به همین دلیل در این مطلب آموزش ساخت دنبال کننده خورشیدی دو محوره یا ساخت ترکر خورشیدی را آماده کرده ایم. بدلیل اینکه خورشید در طول روز در آسمان حرکت میکند و همچنین موقعیت آن در آسمان در فصلهای مختلف تغییر میکند، مقدار نوری که یک پنل ثابت در شرایط مختلف دریافت میکند متفاوت و در نتیجه مقدار خروجی آن همیشه ماکزیمم نخواهد بود که این امر بازدهی پنلها را به شدت پایین می آورد.
توضیحات پروژه آموزش ساخت دنبال کننده خورشیدی دو محوره
ما در این پروژه دستگاهی طراحی کرده ایم که قادر است خورشید را دنبال کند و پنل را همیشه رو به خورشید نگه دارد، پس بوسیله ی آن میتوان بازدهی پنل را افزایش داد. در حقیقت توسط این سیستم، پنل دارای هوش میشود و میتواند خورشید را دنبال کند. پنلهایی که خورشید را دنبال میکنند همیشه بیشترین مقدار ممکن از نور خورشید را دریافت میکنند و در نتیجه نسبت به پنلهای ثابت همیشه خروجی بیشتری خواهند داشت.
این دستگاه دو محوره است، یعنی در جهتهای رو به بالا، پایین، چپ و راست قادر است خورشید را دنبال کند. در حقیقت این سیستم زاویه ی بین نور خورشید و پنل را به حداقل می رساند به این منظور که روی پنل خورشیدی بیشترین مقدار ممکن از نور خورشید بتابد و در نتیجه در تمام لحظات بیشترین انرژی ممکن تولید شود و بازدهی پنل ماکزیمم باشد.
محتوای پروژه ساخت ترکر خورشیدی
- فریم نصب پنل خورشیدی و سنسورها(جدید)
- فریم نصب بخش مکانیکی و الکترونیکی پروژه(جدید)
- فایلهای dxf مربوط به پنلهای طراحی شده جهت برش لیزری(جدید)
- شماتیک مدار کنترل کننده
- PCB مدار کنترل کننده
- آموزش استفاده از مدار کنترل کننده
- سورس کد
- شماتیک
- آموزش خط به خط برنامه نویسی
- آموزش کامل ساخت سخت افزار دستگاه بصورت تصویری
آخرین تغییرات : در جدیدترین آپدیت پروژه ی ترکر خورشیدی یا Solar Tracker، جهت نصب بخش حرکت دهنده ی پنل(مجموعه ی دو سروو موتور و شاسی مکانیکی) و همچنین بخش الکترونیکی مدار(PCB برد کنترل)، یک فریم طراحی کرده ایم تا قادر باشیم دو بخش مکانیکی و الکترونیکی پروژه را روی آن سوار کنیم و به این ترتیب پروژه جمع و جورتر و شکیل تر شود. همچنین جهت نصب پنل خورشیدی و LDRها هم یک فریم طراحی کرده ایم تا نصب سنسورهای نوری و پنل ساده تر شود. فایل dxf مربوط به این دو فریم قرار داده شده که میتوان توسط برش لیزری با استفاده از متریال با ضخامت 2.8mm آنها را برش زد و استفاده کرد.
مدار کنترل کننده ی حرکت پنل : این مدار بسیار کوچک طراحی شده و میتوان آن را روی پلتفرمهای مختلفی نصب کرد. در این مدار برای المانهای سیستم مکانی جداگانه تعبیه شده طوریکه استفاده از آن بسیار ساده شده است.
تصویر مدار کنترل کننده ی طراحی شده
آموزش کامل ساخت دنبال کننده خورشیدی دو محوره
فیلم تست ساخت ترکر خورشیدی – ورژن 2
فیلم تست مدار-ورژن 1